Uskoro se otvara Galerija ULUPUBIH-a u Ulici Koševo

Ugovor o dodjeli prostora za galeriju 10. januara su potpisali Almin Zrno, predsjednik ULUPUBIH-a i Nedžad Ajnadžić, načelnik Općine centar.

Inicijativu u Općini Centar je pokrenula Amra Zulfikarpašić, vijećnica Naše stranke i članica ULUPUBIH-a: “Prije rata likovni umjetnici su imali svoju prodavnicu Lik gdje su mogli prezentirati i prodavati svoja djela. Evo, tek 2019. smo dobili prostor za članove Udruženja primjenjenih umjetnika i dizajnera BiH koje okuplja skoro 300 članova. Od rata naovamo, mi smo bili skrajnuti na marginu, niko nije na jednom mjestu mogao vidjeti ko su likovni umjetnici ovdje i šta oni rade, sad se polako ponovo približavamo ka centru”, kaže Zulfikarpašić.

U lokalu od tridesetak kvadrata u Ulici Koševo 7 biće otvorena prodajna galerija sa unikatnim originalnim predmetima i umjetničkim proizvodima koje stvaraju članovi Udruženja. Galerija ULUPUBIH-a će biti korištena za izložbe, radionice, predavanja, edukaciju i prezentaciju autorskih dijela članova Udruženja, ali prije svega za unaprijeđenje ekonomskog položaja domaćih stvaralaca. S obzirom na to da je Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Bosne i Hercegovine neprofitna asocijacija, čiji je cilj, između ostalih, promocija i unapređenje rada i djela članova, to bi prostor za izlaganje, prezentaciju i ponudu, na vidljivom i prometnom mjestu, značio veliki korak naprijed za članove, umjetnike i dizajnere, ali i kvalitetnu novu ponudu originalnih bosanskohercegovačkih umjetničkih, unikatnih predmeta, proizvedenih u potpunosti lokalnim znanjem i talentom. Suveniri i umjetnički predmeti ove Galerije će značajno unaprijediti ponudu u Općini Centar, kako za domaće, tako i za strane turiste i ljubitelje lokalne autentične bosanskohercegovačke likovne umjetnosti i dizajna.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s