Collegium artisticum 2018.

Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Bosne i Hercegovine na ovogodišnjoj izložbi predstavlja 63 rada 35 članica i članova, koji su nastali u proteklom dvogodišnjem periodu. ­Prijavljeni su radovi sekcija grafičkog dizajna, fotografije, produkt dizajna, modnog dizajna i unikatnog oblikovanja. Radove za izložbu selektovao je Umjetnički savjet, a žirirala je mr. Amra Zulfikarpašić, zaslužna članica ULUPUBIH-a.

Radove za izložbu je selektovao Umjetnički savjet: Amila Smajović, Aleksandra Nina Knežević, Sanja Džeba, Imrana Kapetanović i Osman Arslanagić.
Izložbu je ove godine organizovala Asocijacija arhitekata, a koordinatorka izložbe i postavke ULUPUBIH-a je generalna sekretarka Mila Melank.

GRAND PRIX  za keramiku

Drago Handanović

Važno mjesto na ovoj izložbi zauzela je keramoskulptura, lirska figuracija akta u tehnici koja traži od umjetnika posebno znanje i iskustvo. Oblikovanje, sušenje, pečenje u keramičkoj peći, farbanje i glaziranje, patiniranje, predhodili su realizaciji ovih radova intimističke sadržine. Ovom nagradom želim narušiti elitističke podjele unutar akademske umjetničke zajednice i učiniti je otvorenijom za eksperimente.

Keramika je već odavno utrla svoj put na našoj likovnoj sceni preko malog broja entu-zijasta koji svoju vijernost godinama dokazuju u ovom prostoru i izvan njega. Drago Handanović je jedan od njih koji je poslijednjih godina u kontinuitetu nudio kvalitet i svježinu kreacije na izložbama.

Nagrada za Vizuelni identitet hotela Grad

Amna Mahić Bajrović

Amna predstavlja Hotel Grad kroz sva sredstva komunikacije koristeći se jednostavnim elementima koji su aplikativni na različite forme i materijale i precizno odgovaraju naručiocu. Jednostavnost u kreaciji ne isključuje originalnost, prepoznatljivost i pamtljivost. Ovo je jedna uspješno prenesena znakovna priča, apstraktne naracije koja jasno ukazuje na dizajnerski profesionalizam Amne Mahić Bajrović.

nagrada za oblikovanje knjige “No trace promis the path”

Bojan Stojčić

Za probijanje okvira i granica između grafičkog dizajna i konceptualnog umjetničkog stvaranja na poseban način, prerađujući samu ideju i postavljajući u prvi plan spontanost, ekspresivnost i intimu, ostavljajući na svom putu tragove, Bojan jednostavno ne postavlja pitanja niti na njih odgovara. On ide, i dokumentuje svoje postojanje. Njegova knjiga je direktna i originalna. Svaka naslovna strana unikatna je i trag po sebi, a sadržina je samo na prvi dojam jednostavna. Zamišljam fotografije u knjizi uvećane na visinu galerijskog prostora, ulazim u ilustraciju i krećem njegovim tragovima.

NAGRADA ZA MODNI DIZAJN

Ljiljana Majkić

Ljiljana Majkić svojim kreacijama I Heard It Thorough The Grapevine i Dragon On The Street haljina pomjera granice modne svakodnevnice. Ona je potpuno originalna sa svojim pokretnim oblicima u prostoru, kako bismo mogli nazvati njene haljine, i uvijek je svježa i inovativna. Ona modelira organske oblike I kreira snažnu grafiku koja te njene skulpture od platna čini jedinstvenim. Na prvi pogled dominira prostorom, unoseći njoj specifičnu, pozitivnu čaroliju.

Nagrada za industrijski dizajn – Stolica sa rukonaslonom “Elle”

Nataša Perković

Ova stolica iz već nagrađene kolekcije Elle sukus je svega onoga što naglašava njezinu I pragmatičnu i individualističku, u osnovi nepredvidivu prirodu oblikovanja drveta. Upotrebni predmeti koji su dizajnirani kroz vrijeme uvijek su nosili breme “ukrasa”. Tako je utjecaj autonomne figurativne umjetnosti na stvaranje upotrebnih predmeta bio spontan i logičan. Stolica Nataše Perković oslobođena svega toga I ogoljena je do perfekcije, savršenog gracilnog oblika i precizne izrade, poziva te da je takneš i pomiluješi savršenu ljepotu jednog predmeta.

Nagrada za unikatno oblikovanje – Saksije od unutrašnje gume

Sanja Džeba

Za originalan, estetski zanimljiv ekološki proizvod koji vrlo domišljato zadržava priču o bivšem životu materijala (stare gume od bicikla) od kojeg dizajnira nove atraktivne proizvode. Savremeni životni prostor spreman je za osmišljen proizvod nastao reciklažom. Svijet već odavno daje prednost svakom doprinosu u zaštiti i unaprjeđenju životne sredine. Još ako taj proizvod zadovoljava visoke estetske kriterije onda smo svi sretni zbog svega onoga što naglašava tu nepragmatičnu, individualističku, u osnovi nepredvidivu prirodu predmeta.

 

ULUPUBIH učesnici i učesnice izložbe:

 1. Aleksandra Nina Knežević: omoti knjiga E. Sabato
 2. Almin Zrno: “ApologIja erosa”, fotografija
 3. Amila Smajović: Motivi bosanskih ćilima (saradnice Nina Knežević i Mila Melank)
 4. Amna Mahić Bajrović: logotipi Hotel Grad i Opal grupa
 5. Bernard Pavlinović: logo Pravda
 6. Bojan Stojčić: knjiga “No Trace Promises The Path”
 7. Branko Bačanović Bambi: “Sherlock” – 1. Panic in Baker street, 2. Das Geheimnis des Zimmers 33, 3. Das Verschwinden, plakati
 8. Čedomir Kostović: “Peace” plakat
 9. Dejan Slavuljica: serija plakata “Bez sebe”, ilustracije “Koncert anđela”, CD Tonči Huljić
 10. Đani Jakirović: “Sjećanja” 4,5, bakar
 11. Drago Handanović: “Imaginacija” i “Obluci” kolekcija keramike
 12. Dženat Dreković: fotografije 1, 2
 13. Emina Husedžinović Ibrahimović: “Gift” kolekcija haljina i fotografije Hane Pašić, modeli Samra Menzilovic Carić i Hana Lulu
 14. Esad Mulabegović: “Atko portret” fotografija i “Kralj Lir” plakat
 15. Goran Kukić: “Dodir”, serija fotografija
 16. Halida Emrić: “Proljeće”, kolekcija keramike
 17. Imrana Kapetanović: serija fotografija “Baba la Perete” i Izbjeglice reportaža
 18. Ljiljana Majkić: haljine “I Heard It ThoroughThe Grapevine” i “Dragon On The Street” haljine
 19. Ljiljana Šaković: haljina
 20. Miomirka Mila Melank: “Smrt čoveka na Balkanu” i “Sarajevska zima 2018.” plakati
 21. Miodrag Spasojević: “Welcome Home” plakat
 22. Mišo Atijas: “Collegium artisticum 2018.” plakat
 23. Nataša Perković: stolica iz “Elle” kolekcije
 24. Nedžib Vučelj: “Una” diptih fotografije
 25. Nermina Varešanović: Kupaći kostimi, kostime oslikala Alisa Teletović, fotografisao Aleksandar Arsenović i kostimografija za “MAK 100”, muzički program povodom obilježavanja 100 godina od rođenja M.Dizdar
 26. Nevena Nikolić, “History” lampe i video
 27. Osman Oma Arslanagić, “Znakovi pokraj puta” maske
 28. Rajko Paštar, “Planina” fotografija
 29. Ramiz Pandur, triptih “Snaha duha”, trajbovani bakar
 30. Rešad Sultanović, karikature “Orhan Pa muk” i “Akobogda”
 31. Sanja Džeba, “Saksije” od unutrašnje gume bicikla
 32. Saša Škorić, maske ‘Poslije dobre vatre jača šuma raste’
 33. Saša Vidaković, “Bayna” etkete i identitet i “Taschen” knjiga
 34. Tarik Jasenković: “Nove granice kineske filozofije”, plakat i tipski dizajn knjige i “FIN”, plakat i dizajn knjige
 35. Velija Hasanbegović: serija fotografija “Starac Izet Dedić: Život uz koze i Sokrata”