EDIN DŽEKO

Bosanskohercegovački fotograf i grafički dizajner Edin Džeko, rođen je 1977. god. u Banja Luci. Završio je Drugu gimnaziju u Sarajevu, a akademski angažman obuhvaća studije novinarstva i informacijskih tehnologija.

Kao novinar i urednik radio je u sarajevskom dnevnom listu Oslobođenje, a potom i kao novinar, dizajner te naposljetku i voditelj odjela za tiskane medije NATO i EUFOR misija u BiH. Trenutno radi kao freelance fotograf i grafički dizajner.

Tijekom 15 godina profesionalnog iskustva u fotografiji i dizajnu više puta je nagrađivan. Između ostalih priznanja osvojio je 1. nagradu AUF za najbolju fotografiju u BiH 2006., 1. nagradu na foto natječaju Tales from the Globalizing World 2008. te 2. nagradu za kolekciju fotografija (AUF) 2009. Kao fotograf je sudjelovao na više od 50 domaćih i međunarodnih grupnih izložbi, dok je samostalno izlagao u Grazu (Austrija) i Grožnjanu u sklopu festivala Foto Ex Tempore (Hrvatska). Tijekom fotografske karijere surađivao je s mnogim bosanskohercegovačkim medijima, a lista klijenata uključuje brojne međunarodne agencije u BiH.

Član je Udruženja likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti i dizajnera BiH (ULUPUBIH), Udruženja za umjetničku fotografiju u BiH (AUFBiH), jedan od osnivača foto grupe F8, a u ranijim stadijima i Foto kluba Sarajevo.

Iako djeluje u brojnim granama fotografije, primarni izričaj pronalazi u grafički oblikovanim fotopričama i uličnoj fotografiji.