Instalacija Zorana Lešića “Look back”

Instalacija Zorana Lešića “Look back”

U obnovljenoj Galeriji ULUPUBiH-a 23.09.2022. godine svečano je otvorena izložba instalacija Zorana Lešića “Look Back”.

Uvodnim riječima o samom projektu “Umjetnik u izlogu” i projektu obnavljanja Galerije, izložbu je otvorila predsjednica Udruženja ULUPUBiHa Amila Smajović. Među prisutnim zvanicama, kolegama, ljubiteljima umjetnosti i prijateljima, izložbi je prisustvovao i uveličao je Ministar kulture i sporta KS Samir Avdić.

Dirljivim govorom o samom nastajanju fotografija u periodu između 1991. i 2021. godine, životu i djelu koje predstavlja samo dio foto priče, govorio je autor, glumac i fotograf Zoran Lešić.

Fotografije prikazuju kratki osvrt na neke od projekata koje je Zoran Lešić stvarao u posljednjih 30 godina. Zoranovi fotografski radovi su usko povezani sa scenskom umjetnošću, a njihova bit proizlazi iz Zoranovog interesa za istoriju slikarstva, a metod kreiranja iz strasti prema teatru.

Zoran Lešić je rođen je 1953. na Svjetski dan pozorišta. Diplomirao 1976. godine Scensku umjetnost i glumu na sarajevskom Filozofskom fakultetu i od tada pa do polovine 1993. radio je u Kamernom teatru 55. Kao specijalista za rekonstrukciju mjesta ratnih zločina, osim za MKSJ, radio je za više međunarodnih sudova i tribunala u Kambodži, Ruandi, DR Kongu i Centralnoj Afričkoj Republici. Držao treninge za Interpolove istražitelje ratnih zločina u Francuskoj i Tanzaniji. Sarađivao sa Specijalnim Tribunalom za Libanon i EUROPOL-om.

Predavao fotografiju u Američkoj školi i Britanskoj školi Den Haag. Održao je predavanje o umjetnosti u opkoljenom Sarajevu na američkom univerzitetu St.Thomas – Mineapolis. Zoran Lesic

Fotografije: Ismar Žalica

Autor teksta: Asja Kavgić

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s