Amila Smajović, predsjednica ULUPUBIH

amila smajovic m

Na izbornoj skupštini održanoj 15. januara 2019. izabrani su novi organi ULUPUBIH-a. Za predsjednicu je, umjesto Almina Zrne, fotografa, sa mandatom od 2 godine, imenovana dr. Amila Smajović, grafička umjetnica specijalizovana u oblasti komunikacijskih simbola na ćilimima.

Dr. Amila Smajović je rođena u Jablanici. Srednju školu primjenjenih umjetnosti završila je u Sarajevu. Diplomirala je i magistrirala grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, a doktorirala komunikologiju na Političkim naukama, sa temom “Komunikacijski simboli – studija slučaja bosanski ćilim“.

Članica je ULUPUBIH-a, ULUBIH-a i ZUP Baščaršija. Stekla je i diplomu i na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Imala je veliki broj samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Učestvovala je u raznim projektima zaštite i afirmacije kulturnog naslijeđa. Objavlila je tekstove u časopisima Odjek i Baštin. Bavi se istraživanjem tradicionalnog ćilima i dizajnom u tekstilu.

Za svoj rad dobila je mnogobrojne nagrade od kojih izdvajamo: 2003. nagrada ULUBIH-a Collegium Artistcum za Nove medije; 2004. III nagrada na Javnom koknursu za izradu skulpture ispred poslovne zgrade Avaza; 2007. posebna Nagrada „Kraljica Katarina Kosača“, Udruženja malih i srednjih poduzetnika i menadžera BIH; 2011. nagrada ULUPUBIH-a Collegium A rtistcum za Unikatnu tapiseriju; 2009; Povelja za doprinos očuvanju i obnovi kulturno historijskog naslijeđa FMKS itd.

Udata je i majka dvoje djece. Živi i radi u Sarajevu.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Google photo

You are commenting using your Google account. Odjava /  Promijeni )

Twitter slika

You are commenting using your Twitter account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s