SAOPŠTENJE o kršenju autorskih prava

Sarajevo, 3. decembar 2018.

 

Udruženje primijenjenih umjetnika i dizajnera u Bosni i Hercegovini ULUPUBIH

Udruženje likovnih umjetnika u Bosni i Hercegovini ULUBIH

 

ULUPUBIH i ULUBIH oštro osuđuju zloupotrebu autorskih i moralnih prava, umjetničkog i istorijskog nasljeđa Bosne i Hercegovine.

Kao organizacije koje u svom sastavu okupljaju likovne umjetnike iz različitih oblasti i opredjeljenja, tražimo da se poveća pozornost i odgovornost institucija na predstavljanju i zaštiti ukupne kulturno-istorijske i umjetničke baštine u Bosni i Hercegovini. Potrebno je intenzivirati rad na povećanju svijesti o očuvanju dijela koja se nalaze u postavkama i u depoima muzeja i galerija, pa i u privatnim kolekcijama. Ova djela čine memoriju jedne države i treba ih tretirati s respektom i dostojanstvom i uz poštovanje svih zakonskih i autorskih prava.

Povod za ovo reagovanje i primjer flagrantnog kršenja prava regulisanih zakonom je slučaj zloupotrebe slika iz kolekcije Heroji, nastalih od 1948. do 1953. godine. Slike su bile čuvane u depou Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine. Ovaj muzej i Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, gdje se izložba održava, ustupili su ih grupi Irwin za izložbu „Was ist kunst Bosnia and Herzegovina / Heroji 1941–1945“. Zbog toga je zaslužni član ULUPUBIH-a Ismar Mujezinović odlučio prekinuti bilo kakvu saradnju sa institucijama kulture i umjetnosti BiH i istupio iz članstva Udruženja. Ipak, na njegovo traženje, grupa Irwin je iz konačne postavke izostavila slike Ismarovog oca Ismeta Mujezinovića na izložbi u Banjaluci.

Želimo naglasiti da oba likovna udruženja podržavaju odbranu zakonitih autorskih prava svojih članova i članica, kao i svih drugih stvaralaca i umjetnika u Bosni i Hercegovini. Napominjemo da ni na koji način ne snosimo odgovornost, te da se ograđujemo od postupaka institucija koje su dovele do nedozvoljenog korišćenja autorskih prava umjetnika i njihovih naslijednika.

Pozivamo i druge strukovne organizacije i institucije iz oblasti kulture da osude povrede autorskih prava i time daju svoj doprinos položaju umjetnika i važnosti ovog instituta u Bosni i Hercegovini.

 

Kancelarija ULUPUBIH-a

Kancelarija ULUBIH-a

Mila Melank, generalna sekretarka ULUPUBIH-a

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s