Collegium artisticum 2018. 6-26.april

Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Bosne i Hercegovine na ovogodišnjoj izložbi predstavlja 63 rada 35 članica i članova, koji su nastali u proteklom dvogodišnjem periodu. ­Prijavljeni su radovi sekcija grafičkog dizajna, fotografije, produkt dizajna, modnog dizajna i unikatnog oblikovanja. Radove za izložbu selektovao je Umjetnički savjet, a žirirala je mr. Amra Zulfikarpašić, zaslužna članica ULUPUBIH-a.

Radove za izložbu je selektovao Umjetnički savjet: Amila Smajović, Aleksandra Nina Knežević, Sanja Džeba, Imrana Kapetanović i Osman Arslanagić.
Izložbu je ove godine organizovala Asocijacija arhitekata, a koordinatorka izložbe i postavke ULUPUBIH-a je generalna sekretarka Mila Melank.

GRAND PRIX  za keramiku

Drago Handanović

Važno mjesto na ovoj izložbi zauzela je keramoskulptura, lirska figuracija akta u tehnici koja traži od umjetnika posebno znanje i iskustvo. Oblikovanje, sušenje, pečenje u keramičkoj peći, farbanje i glaziranje, patiniranje, predhodili su realizaciji ovih radova intimističke sadržine. Ovom nagradom želim narušiti elitističke podjele unutar akademske umjetničke zajednice i učiniti je otvorenijom za eksperimente.

Keramika je već odavno utrla svoj put na našoj likovnoj sceni preko malog broja entu-zijasta koji svoju vijernost godinama dokazuju u ovom prostoru i izvan njega. Drago Handanović je jedan od njih koji je poslijednjih godina u kontinuitetu nudio kvalitet i svježinu kreacije na izložbama.

Nagrada za Vizuelni identitet hotela Grad

Amna Mahić Bajrović

Amna predstavlja Hotel Grad kroz sva sredstva komunikacije koristeći se jednostavnim elementima koji su aplikativni na različite forme i materijale i precizno odgovaraju naručiocu. Jednostavnost u kreaciji ne isključuje originalnost, prepoznatljivost i pamtljivost. Ovo je jedna uspješno prenesena znakovna priča, apstraktne naracije koja jasno ukazuje na dizajnerski profesionalizam Amne Mahić Bajrović.

nagrada za oblikovanje knjige “No trace promis the path”

Bojan Stojčić

Za probijanje okvira i granica između grafičkog dizajna i konceptualnog umjetničkog stvaranja na poseban način, prerađujući samu ideju i postavljajući u prvi plan spontanost, ekspresivnost i intimu, ostavljajući na svom putu tragove, Bojan jednostavno ne postavlja pitanja niti na njih odgovara. On ide, i dokumentuje svoje postojanje. Njegova knjiga je direktna i originalna. Svaka naslovna strana unikatna je i trag po sebi, a sadržina je samo na prvi dojam jednostavna. Zamišljam fotografije u knjizi uvećane na visinu galerijskog prostora, ulazim u ilustraciju i krećem njegovim tragovima.

NAGRADA ZA MODNI DIZAJN

Ljiljana Majkić

Ljiljana Majkić svojim kreacijama I Heard It Thorough The Grapevine i Dragon On The Street haljina pomjera granice modne svakodnevnice. Ona je potpuno originalna sa svojim pokretnim oblicima u prostoru, kako bismo mogli nazvati njene haljine, i uvijek je svježa i inovativna. Ona modelira organske oblike I kreira snažnu grafiku koja te njene skulpture od platna čini jedinstvenim. Na prvi pogled dominira prostorom, unoseći njoj specifičnu, pozitivnu čaroliju.

Nagrada za industrijski dizajn – Stolica sa rukonaslonom “Elle”

Nataša Perković

Ova stolica iz već nagrađene kolekcije Elle sukus je svega onoga što naglašava njezinu I pragmatičnu i individualističku, u osnovi nepredvidivu prirodu oblikovanja drveta. Upotrebni predmeti koji su dizajnirani kroz vrijeme uvijek su nosili breme “ukrasa”. Tako je utjecaj autonomne figurativne umjetnosti na stvaranje upotrebnih predmeta bio spontan i logičan. Stolica Nataše Perković oslobođena svega toga I ogoljena je do perfekcije, savršenog gracilnog oblika i precizne izrade, poziva te da je takneš i pomiluješi savršenu ljepotu jednog predmeta.

Nagrada za unikatno oblikovanje – Saksije od unutrašnje gume

Sanja Džeba

Za originalan, estetski zanimljiv ekološki proizvod koji vrlo domišljato zadržava priču o bivšem životu materijala (stare gume od bicikla) od kojeg dizajnira nove atraktivne proizvode. Savremeni životni prostor spreman je za osmišljen proizvod nastao reciklažom. Svijet već odavno daje prednost svakom doprinosu u zaštiti i unaprjeđenju životne sredine. Još ako taj proizvod zadovoljava visoke estetske kriterije onda smo svi sretni zbog svega onoga što naglašava tu nepragmatičnu, individualističku, u osnovi nepredvidivu prirodu predmeta.

 

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s