Sarajevo100

http://www.sarajevo100.com/

Međunarodni pozivni projekat grafičkog dizajna

Sarajevo100 je međunarodni pozivni projekat koji organizuje Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Bosne i Hercegovine, Akademija likovnih umjetnosti Sarajevo i Odsjek za umjetnost i dizajn Univerziteta Drzave Misuri, Springfild SAD.

U kontekstu obilježavanja stogodišnjice Sarajevskog atentata, tridesetogodišnjice XIV zimskih olimpijskih igara u Sarajevu i u znak sjećanja na 1992-1995. ratnu opsadu grada, preko 200 poznatih svjetskih i regionalnih, kao i perspektivnih grafičkih dizajnera, odazvalo se našem pozivu svojim kreativnim pogledom na zadatu temu Sarajevo100 (1914-2014). Projekat je obogaćen učešćem studenata iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i SAD.

Rezultat projekta je kolekcija od preko 250 plakata i video radova koja je tokom juna 2014. bila izložena u Galeriji Collegium artisticum, u julu 2014. u Vili Mediterranee u Marseju, u oktobru u gradu Morelia na Bijenalu plakata u Meksiku i 11. Golden Bee festivalu plakata u Moskvi, Rusija, a u novembru 2014. u Galerijama Odsjeka za umjetnosti i dizajn Univerziteta Države Misuri, Springfild SAD. Sarajevo100 izožba je gostovala u Krakowu tokom maja 2015. godine, a projekat je predstavljen i na FLUID Design ForumuSarajevo100 na Cetinju aprila 2015. i na  Skopje Poster festivalu novembra 2014.

Koordinatori projekta su: Čedomir Kostović za međunarodnu selekciju, Amra Zulfikarpašić za regionalnu selekciju, Dalida Karić-Hadžiahmetović za akademsku saradnju i Mila Melank za organizaciju u cjelini.

Komentariši

Upišite vaše podatke ispod ili kliknite na jednu od ikona da se prijavite:

WordPress.com logo

You are commenting using your WordPress.com account. Odjava /  Promijeni )

Facebook fotografija

You are commenting using your Facebook account. Odjava /  Promijeni )

Povezivanje na %s